De bästa Så funkar det-böckerna!

”Så funkar det!” är en serie fascinerande och allmänbildande faktabiblar för nyfikna barn i åldrarna 6–9 år. Att de är späckade med spännande, knasig och fascinerande kunskap gör dem också till kul läsning för hela familjen. Här berättar vi mer om böckerna i serien och vilka som är läsarfavoriterna!

Så funkar det! – Hemma och runtomkring: Populärast

Detta är den perfekta boken när barn börjar fråga om hur saker funkar hemma. Här får man följa hur vatten, värme, el, mat och information kommer fram och tillbaka till våra hus och lägenheter idag. Med hjälp av finurliga genomskärningsbilder och välskrivna texter förklaras ett hundratal uppfinningar och fenomen i vår vardag. Innehållet är dessutom faktagranskat av Tekniska museet som gett ut boken tillsammans med förlaget Bonnier Carlsen. ”Så funkar det- böckerna” är en nyutgåva av den klassiska bokserien med samma namn från 1970-talet och som älskats av en hel generation barn. De nya böckerna är skrivna av den erfarna barnboksförfattaren Mats Wänblad.

När vi sammanväger kundomdömena på olika boksajter verkar ”Hemma och runtomkring” vara den populäraste i serien. Kanske för att den just förklarar det som barn möter varje dag och ofta undrar över; hur kommer det sig att lampan lyser och att man kan spola på toaletten.

Så funkar det! – Kroppen inifrån och ut: Flest kundbetyg

I 6-7 års åldern börjar många barn fundera över livet och döden, vad som händer när man slår sig och hur man botar sjukdomar. Det är när alla de kroppsliga frågorna dyker upp som man ska sätta sig med sitt barn och läsa den här faktaspäckade boken. Här förklaras nämligen allt om människokroppen på ett underhållande och pedagogiskt sätt. Varför det till exempel är smartare att ha skelettet inuti kroppen, som människan har, än utanpå, som sköldpaddan har. Hur kroppens olika system fungerar och om hälsa, motion, forskning och mycket mer.

En viktig bok som skapar förståelse för den egna kroppen och hur man tar hand om den! Boken är den andra i den nyproducerade serien ”Så funkar det” och ges ut i samarbete med Nobelmuseet som också faktagranskat innehållet. Har fått 4 av 5 kundbetyg hos Bokus (baserat på 17 röster)

Så funkar det! – Fordon och farkoster: Favorit för bilälskaren

I den tredje boken i ”Så funkar det-serien” får barnen lära sig allt om fordon och utforska spännande fakta med hjälp av förklarande bilder och intresseväckande frågeställningar. Vad har till exempel ett snabbtåg och en snabb cykel gemensamt? Det här är en riktigt maffig bok där man får frossa i imponerande fordon som helikoptrar, rymdrakter, snöskotrar, ubåtar, traktorer och monstertruckar men även i olika bilar och betydligt mindre farkoster. Man får till och med lära sig att bygga en egen lådbil.

Författaren Mats Wänblad bjuder på massor av kunskap som är svår att hitta någon annanstans och lyfter också fram funderingar kring miljötänk, teknikens utveckling och framtidens fordon. Här är det många frågor som får svar. Visste du till exempel att en raketmotor funkar lite som en ballong?

Ett riktigt praktverk för bilälskande barn som inte kan få nog av fantastiska fordon!

Så funkar det! – Jorden i universum: Bra kundbetyg

Från Big bang till framtiden, i sin fjärde faktabibel för barn ger sig Mats Wänblad på att försöka förklara rymden och jorden som planet. Med hjälp av välgjorda och förklarande illustrationer får vi lära oss mer om vårt solsystem och universums lagar, svarta hål och vilka stjärnor vi ser på natthimlen. Det handlar också om klimat och väder, varför det blir jordbävningar och norrsken, bland mycket annat.

Boken rekommenderas för barn 6-9 år men med tanke på hur allmänbildande och faktaspäckad den är så lär den funka lika bra för alla nyfikna barn, oavsett ålder. Fast det är kanske inte en bok man sträckläser utan hellre plockar fram och fördjupar sig i när det är något man undrar över när det gäller jordens historia eller vill försöka förklara universum.

Boken har hittills fått ett samlat kundbetyg på 5 av 5 hos Bokus (baserat på 4 röster).

Sammanfattning

Vi kan konstatera att nyutgåvan av de populära ”Så funkar det-böckerna” verkar fylla en viktig funktion även i vårt digitaliserade samhälle. Författaren Mats Wänblad har lyckats skapa en serie faktaspäckade böcker som förklarar saker som inte går att googla sig till. Både barn och föräldrar vittnar om att böckerna ger många aha-upplevelser.